SREMSKI KARLOVCI

Sremski Karlovci predstavljaju jednu od najstarijih riznica kulturne baštine u Srbiji sa najlepšim barokno-renesansnim građevinama koje mame poglede mnogobrojnih turista iz Evrope i celog sveta.

Sremski Karlovci i danas odišu kulturom i duhovnošću jer su još u XVIII veku predstavljali najvažniji prosvetiteljski centar za vreme Austro-ugarske vladavine. Tako ćete u samom centru imati priliku da vidite Karlovačku gimnaziju – najstariju srpsku školu, Karlovačku Bogosloviju – drugu po redu osnovanu školu u svetu pravoslavlja, jedno od najlepših zdanje Vojvodine – letnju rezidencija Eparhije sremske, Kapelu mira – mesto gde je potpisan Karlovački mir, jedan od najvažnijih sporazuma u Evropi između Hrišćanskih sila i Otomanske sile. I danas se mogu čuti njena zvona koja podsećaju na ovaj važan događaj. Ova i mnoga druga zdanja možete posetiti sa lokalnim turističkim vodičima. Nakon obilska možete uživati na obali Dunava, u panoramskom pogledu sa vidikovca ili na poznatom izletištu “Stražilovu”.

Pored dobro negovane kulture Sremski Karlovci imaju i dobro čuvanu tajnu spravljanja specifičnog vina zahvaljujući kojem su pre oko 200 godina postali čuveni širom Evrope. Vinogradarstvo se razvijalo još u perodu rimljana kada je imperator Marko Aurelijus Probus zasadio prve grančice vinove loze na obroncima Fruške gore. Zahvaljujući dobrom vinu i trgovini Karlovci su stekli najveću slavu i procvat. Danas pored dobrog vina možete uživati i u ukusima tradicionalnog kolača kuglofa.

Ekološki centar Radulovački

U starom jezgru Sremskih Karlovaca nalazi se Ekološki centar Radulovački, energetski efikasan smeštajni objekat koji primarno služi za edukaciju građana. Ekološki centar Radulovački je omiljena destinacija raznih grupa koje sprovode edukaciju, ali i pojedinaca koji žele da istraže grad i njegovu prirodu. Centar se sastoji iz dve zgrade. Prva datira iz osamnaestog veka i zaštićena je kao kulturno-istorijski spomenik, a druga, modernija, predstavlja jedan od prvih primera energetski efikasne zgrade u Srbiji. Modernije zdanje je podignuto po principima održive arhitekture, koristi solarnu i geotermalnu energiju, dajući posetiocima primer dobre prakse.

Objekat je prvenstveno namenjen mladima iz cele zemlje i sveta koji učestvuju na različitim edukativnim programima: konferencijama, seminarima, radionicama i kampovima. Objekat može da ugosti do 46 osoba u 10 komfornih i klimatizovanih soba. Sadrži dve kuhinje, audio i video opremu, WiFi, dve konferencijske sale, terasu i prostrano dvorište, uključujući i binu na otvorenom koje omogućavaju organizovanje različitih skupova i događaja.

Osnivač Ekološkog centra je Pokret gorana Vojvodine, organizacija koja se već nekoliko decenija aktivno bavi podizanjem nivoa pošumljenosti, volonterizmom, ekološkom edukacijom građana svih uzrasta kroz eko-kampove, seminare, tribine i organizovanjem ekoloških manifestacija.

Ekološki centar nosi naziv po profesoru Miodragu Radulovačkom, koji je svojom nesebičnošću u mnogome pomogao razvoj Sremskih Karlovaca, a između ostalog i samog Eko-centra. Zahvaljujući dugogodišnjem radu sa mladima, trudu i ljubavi, centar sa ponosom nosi oznaku Saveta Evrope, kao „Evropski omladinski centar“.

pustolovSREMSKI KARLOVCI