FRUŠKA GORA

Najstariji nacionalni park Srbije, Fruška gora, predstavlja pravu ostrvsku planinu u ravničarskom predelu Vojvodine.

Ova svojevrsna oaza mira i tišine je pravi beg od grada i užurbanosti modernog života. Fruška gora je najstariji nacionalni park Srbije i ona je pravo utočište za sve ljubitelje prirode. Nacionalni park “Fruška gora” ima veliki broj izletišta i dobro obeleženih planinarskih i pešačkih staza koje nude brojne mogućnosti za kvalitetan aktivni odmor, planinarenje i vožnju biciklom.

Fruška gora je u celini šumsko područje gde preovladavaju šume bukve, kitnjaka, graba i lipe koje predstavljaju najveću koncentraciju u Evropi. Njenom zelenilu doprinosi oko 1500 biljnih vrsta, od toga je 700 lekovito bilje. Ukoliko malo dublje zađete u prirodu možete pronaci: orhideje koje su zaštićene na nivou Evrope, kukurek, rizom, sasu, zvončić i mnoge druge vrste. Ona pruža povoljne uslove i za brojne životinjske vrste. Proglašena je za međunarodno značajno stanište ptica u Evropi. Orao krstaš koji je jedna od najugroženijih vrsta sa svetske crvene liste se gnezdi samo u ovim delovima Srbije. Ono što Frušku goru takođe čini posebnom je 17 aktivnih manastira, koji datiraju iz različitog perioda od XV do XVIII veka. Jedni od najposećenijih su manastir Krušedol, Grgetek, Novo Hopovo i Velika Remeta koji mame posetioce svojom lepotom i istorijom.

Eko-kamping odmorište „Fruška gora“

Da biste uživali u blagodetima kampinga, ne morate putovati ni naporno ni daleko. Do nas se dolazi brzo i jednostavno – prilazni put je asfaltiran, a udaljeni smo četiri kilometra od Sremskih Karlovaca, 16 km od Novog Sada i 75 km od Beograda. Smešteno je u gustoj šumi i naslanja se jednim delom na Stražilovački potok. Nastalo je kao rezultat saradnje Kamping asocijacije Srbije i NP „Fruška gora“, je prvo takve vrste sagrađeno u ovom nacionalnom parku, ali i u Srbiji. Odlikuje ga primena principa održivosti, odnosno dizajniran je tako da što manje utiče na prirodu i da se posetioci što više povežu sa prostorom zaštićenog područja. Pri izgradnji korišćeni su prirodni materijali iz neposredne okoline, energija koju koristi je obnovljiva, a poseduje i prečistač otpadnih voda.

Ovaj najnoviji ekološki prihvatljiv kamp, ograđen drvenom ogradom, poseduje 10 parcela za prikolice i auto kuće, 30 šatorskih parcela, recepciju, parking za automobile i bicikle, sanitarni objekat sa toaletima, tuševima i umivaonicima i prostoriju za pranje sudova, a sve je prilagođeno za korišćenje i osobama sa invaliditetom. Poseban ugođaj predstavlja natkriveni drveni objekat koji je predviđen kao prostor za radionce, a tu su igralište za decu sa toboganima i ljuljaškama, kao i prostor za druženje i relaksaciju (drvene klupe sa nadstrešnicama) i roštiljska mesta.

Jedinstveni spoj prirode sa jedne strane, i neposredne blizine urbane sredine sa druge strane, pruža adekvatan odmor svim posetiocima koji žele da uživaju u prirodi i aktivnostima poput pešačenja i biciklizma, ali i u poseti bogatoj kulturnoj baštini ovog područja. Bilo da samo spokojno lenčarite u hladu  ispred vašeg šatora ili kampera, ili hodate obeleženim planinarskim stazama između prelepih crnogoričnih i listopadnih stabala, ili istražujete kulturno-istorijsko bogatstvo Fruške gore, ovde ćete moći da se opustite i uživate u miru vaše zelene kamp oaze s vama najdražim ljudima!

pustolovFRUŠKA GORA