DUNAV

U središnjem toku Dunava kroz Srbiju, u neposrednoj blizini Sremskih Karlovaca nalazi se najveći očuvani ritski kompleks, Specijalni rezervat prirode „Koviljsko – petrovaradinski rit“.

Ovaj kompleks barsko – močvarnih i šumskih ekosistema obuhvata desnu i levu obalu reke. Na desnoj strani nalazi se manja celina – petrovaradinski rit, dok se na suprotnoj strani prostire znatno veće područje, Koviljski rit na koji se nadovezuje Kurjačka greda.

Posebnost ovog predela ogleda se prvenstveno u bogatstvu flore i faune, te i samom prizoru netaktnute prirode. Koviljsko – petrovaradinski rit jedno je od omiljenih stecišta za sve zaljubljenike u prirodu i svet životinja. Proglašen je za međunarodno značajno stanište ptica pa nije neuobičajeno sresti ljubitelje ptica koji nose dvoglede i fotoaparate kako bi zabeležili momente retkih i zaštićenih vrsta.

Otvorene vizure koje se prostiru sa opremeljenih vidikovaca ostavljaju bez daha. Novoizgrađena edukativna staza dužine 6,5 km otkriva skrivene predele i čini ih pristupačnijim za posetioce. Koviljsko – petrovaradinski rit predstavlja zaštićeno botaničko područje od međunarodnog značaja. Dašak netaktnute prirode, očuvanost živopisnih pejzaža i raznovrsnost životinjskog sveta nadomak Sremskih Karlovaca.

pustolovDUNAV